Jestem osobą wręcz uzależnioną od kawy, a dokładnie od jej smaku :)
Moją ulubioną jest Cafe Latte. Dziś podzielę się z Wami moimi sposobami na zrobienie takiej kawy.
1.Ekspres
Oczywiście najprostszą metodą jest zrobienie cafe latte za pomocą ekspresu np. Dolce Gusto.
Można zakupić kapsułki, pakowane są one po 18 sztuk - 8 z kawą oraz 8 z mlekiem. Koszt takiego opakowania to ok. 18,50-20,00 zł.
Poniżej filmik jak wygląda robienie kawy tym sposobem:
Uważam jednak, że koszt jest zbyt duży. Dlatego też mam dla Was inne propozycje.
2.Spieniacz do mleka a ekspres.
Posiadam w domu dwa ekspresy, które posiadają funkcje spieniania mleka, niestety oba nie działają, więc musiałam radzić sobie po swojemu :)
Polecam zainwestować w spieniacz do mleka. Swój zakupiłam w Biedronce za ok 70zł.
Wystarczy wlać mleko i nacisnąć jeden przycisk. Następnie wlewamy ubite mleko do szklanki - warto początkowo oddzielić mleko od piany (łyżeczką) tak, aby najpierw wlało się trochę samego mleka, ponieważ piana jest zbyt gęsta i nie wychodzą 3 warstwy.
Następnie podstawiamy pod ekspres i ustawiamy (w przypadku ekspresów, które na świeżo mielą kawę) na espresso i gotowe !
Poniżej przykład wykonania kawy w zestawie: mleko przygotowane za pomocą spieniacza, kawa z ekspresu na kapsułki.
Dla posiadaczy Dolce Gusto bądź inny ekspresów na kapsułki, odradzam zakup kapsułek do Latte - jest to mleko nasiąknięte chemią, i w cenie ok 20 zł otrzymujemy tylko 8 kaw, dlatego gorąco polecam kawę o nazwie "Cortado" - 16 sztuk w tej samej cenie + nasze ubite mleko= PYCHAA!
Efekt końcowy :
3.Kiedy nie ma ani spieniacza, ani ekspresu ;)
Wtedy przyda nam się taki mały spieniacz do kawy (koszt ok. 15zł), jednakże bardzo szybko się psują.
*Mleko podgrzewamy w garnuszku wlewamy do szklanki a następnie ubijamy.
Jeśli nie mamy pod ręką nawet takiego ubijacza, polecam blender, taki którym sieka się warzywa itd.:
*Podgrzewamy mleko w garnuszku, i w garnuszku ubijamy mleko blenderem (wątpliwe aby zmieścił się do szklanki).
*W między czasie wstawiamy wodę do czajnika.
*Do pojemniczka, w którym podajemy śmietankę/mleko (jest najlepszy ponieważ posiada "dziubek") wsypujemy ok 3czubatych łyżeczek kawy rozpuszczalnej. Z czasem sami będziecie wiedzieć jaka ilość kawy Wam najbardziej odpowiada.
*Do kawy dosypujemy cukier według uznania a następnie zalewamy gorącą wodą(do pełna) i mieszamy, aby i cukier i kawa rozpuściły się.
*Wlewamy kawę do ubitego mleka, można próbować na początku lać po ściance szklanki, robimy to dość powoli, aby mleko nie zmieszało się z kawą.
Widzimy już jak tworzą się warstwy ;)
Jak widać na zdj poniżej środkowa warstwa jest dość ciemna (ciemniejsza aniżeli z ekspresu), a to ze względu na zbyt dużą ilość kawy. Dlatego sami musicie popróbować, co Wam najlepiej smakuje.
Smacznego !:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz