niedziela, 29 grudnia 2013

Tort z mms i batonikami Kit Kat



Chcąc zrobić coś wyjątkowego dla mojego chłopaka, z okazji jego 25 urodzin, poszukałam przepisu w internecie na tort z mm'sami. Uważam, że przepis jest bardzo prosty, jednakże składniki (mms, batoniki, wiśnie) nie należą do najtańszych.

Oto co z tego wyszło:






Przepis:
1op. spodów czekoladowych do tortów
2op. Mm's małych
1 op. Mm's dużych ( z orzechami) - wedle uznania
400ml śmietany kremówki 36%
250g serka mascarpone
1 słoik wiśni drążonych
1 op. małe czekolady typu Nutella (ja kupiłam najtańszą)
13 opakowań batonika Kit Kat (po 4kawałki)
2 łyżki cukru
wstążka ;)

Wykonanie:
Krem do przełożenia biszkoptów:
1.Śmietanę ubijamy mikserem, pod koniec dodajemy cukier. Następnie mieszamy z serkiem za pomocą dużej łyżki.
2.Masę wykładamy na pierwszy spód, i nakładamy na nią kolejny spód (warto układać tort na talerzu, na którym ma być on podany).
3.Na drugim spodzie również wykładamy naszą masę, a następnie układamy wiśnie, które wcześniej odsączamy z soku ( odlewamy przez durszlak a następnie wykładamy na papierowe ręczniki i przyciskamy).
4.Na wiśnie kładziemy 3 spód, a na niego ponownie  krem.

Moje wskazówki:
*Uważam, że kładzenie masy na samą górę jest błędem, ponieważ mm'sy zaczynają się błyskawicznie roztapiać! Dlatego też myślę, iż końcowa masa powinna być np. z nutelli (polewa czekoladowa zastygnie i ciężko będzie ułożyć mm'sy) i warto schłodzić nasz tort w lodówce a dopiero później kłaść mm'sy.


Ozdabianie
1. Boki ciasta smarujemy czekoladą, następnie dzielimy batoniki Kit Kat po dwie 2 szt. (aby się później łatwo kroiło nasz tort). Staramy się przyklejać batoniki do wysmarowanego tortu. Na koniec związujemy ciasto wstążką (warto poprosić kogoś o pomoc).
2.Po związaniu, wykładamy na górną część ciasta mm'sy wedle uznania.

Moje wskazówki:
*Warto zastanowić się nad przycięciem batoników do wysokości torta, ja tego nie zrobiłam, i jak widać na zdj. wygląda to dziwacznie.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz