wtorek, 7 stycznia 2014

Brushetta - przystawka na szybko

Mama mojego ukochanego jest niesamowitą skarbnicą prostych, genialnych przepisów :)

Jednym z nich jest przepis na brushettę.

Składniki:

2 duże pomidory
2 ząbki czosnku
świeża bazylia (ewentualnie mielona)
oregano
pieprz
sól
bagietka
masło czosnkowe (ja już miałam gotowe - kupne, innym razem pokażę jak robię własne masło czosnkowe)

Wykonanie:
1.Pomidory delikatnie nacinamy (skórkę) na 4 części, a następnie wkładamy do miseczek i zalewamy wrzątkiem. Dzięki temu będziemy mogli bardzo szybko ściągnąć skórkę.
*kroimy pomidora na dwie części, wycinamy "zielone"
*kroimy połówki w małe kosteczki



2.Obieramy czosnek, kroimy w małe kosteczki a nawet siekamy.
3.Siekamy świeżą bazylię, jeśli jej nie posiadamy, sypiemy "na oko" na nasze pomidory + czosnek.
4.Łączymy wszystko w miseczce i doprawiamy: solą, pieprzą, oregano.



5. W międzyczasie wstawiamy piekarnik na ok 200 stopni.
6.Kroimy bagietkę na małe kawałki, smarujemy masłem czosnkowym, i wykładamy na blachę. Pieczemy aż do rozpuszczenia masłą i lekkiego zarumienienia.


7.Wykładamy bagietki na talerz, nakładamy nasz farsz.




Smacznego !:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz